Ο χώρος αποτελείται από δύο ορόφους: τον ισόγειο, που περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο εστίασης με μακρόστενους πάγκους φαγητού, θεματικά έπιπλα όπως το sushi bar, τον χώρο κουζίνας και προετοιμασίας φαγητού και τον υπόγειο χώρο, που περιλαμβάνει υποστηρικτικές λειτουργίες όπως τουαλέτες κοινού, παρασκευαστήριο και αποθηκευτικούς χώρους.
Διχοτομώντας οριζόντια τον χώρο στο ισόγειο, αναπτύχθηκαν δύο επίπεδα αναφοράς, το άνω επίπεδο και το κάτω. Σκοπός αυτού του διαχωρισμού, ήταν να δημιουργηθεί μια δυαδικότητα και ένας διαχωρισμός μεταξύ μιας άμεσης και έμμεσης χωρικής εμπειρίας.
Το κάτω επίπεδο αντιπροσωπεύει την άμεση- βιωματική εμπειρία.Δάπεδο και περιμετρικοί τοίχοι ομογενοποιούνται, μέσω ενός κοινού χυτού υλικού με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ενιαίο χωρικό δοχείο. Η χρήση των φυσικών υλικών όπως τσιμέντο, ξύλο, γρανίτης καθώς και η κλίμακα των κατασκευών και επίπλων δημιουργούν μια άμεση σχέση μεταξύ χρήστη και χώρου .Ενιαίοι επαναλαμβανόμενοι πάγκοι διαμορφώθηκαν, με σκοπό να δημιουργηθεί μια αίσθηση συμβίωσης- συνύπαρξης μεταξύ των χρηστών.
Αντιθέτως, το άνω επίπεδο λειτουργεί αφαιρετικά σχεδόν ίπταται. Αποτελεί ένα επίπεδο, που τμηματικά διπλασιάζει το ύψος του, με αποτέλεσμα να εισάγει εμφανώς την έννοια της αιώρησης και του κενού χώρου. Ταυτόχρονα φέρει την δυναμική ενός τεχνητού περιβάλλοντος, το οποίο εμπεριέχει εμφανώς τις ζωτικές λειτουργιές του κτιρίου όπως τον φωτισμό και τον αερισμό.
Παράλληλα, ένα εσωτερικό παράθυρο εντάχθηκε μεταξύ καθιστικού και κουζίνας δημιουργώντας μια εσωτερική οπτική προς την παραγωγική ζώνη του χώρου. Κάθετα στοιχεία (ξύλινες περσίδες) ενταχθήκαν στα ανοίγματα των όψεων, ως ρυθμιστές φωτός και οπτικής μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί ένα πλήρως ελεγχόμενο εσωτερικό περιβάλλον.Ο φωτισμός στοχευμένα δεν αποκαλύπτει την πηγή του σε όλες τις εκδοχές του, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αίσθηση της αιώρησης είτε στα αντικείμενα είτε στις ίδιες της φωτιστικές πηγές.
Ταυτότητα έργου
Έργο: Boracay
Τύπος: Ασιατικό εστιατόριο
Τοποθεσία: Βούλα, Αθήνα
Αρχιτεκτονική μελέτη: Gkotsis Architects
Μελέτη Φωτισμού: Θάνος Ντανιλώφ
Φωτογράφος: Νίκος Αλεξόπουλος