Ο ισόγειος χώρος σε διατηρητέο κτίριο του 1930 στον ιστορικό άξονα Τσιμισκή -Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,επαναφέροντας στη μνήμη, βγαλμένες από την ψυχή μας εικόνες, φιλτραρισμένες μέσα από τα βιώματα των δημιουργών του.
Αποκατάσταση τάξης και αναγνωρίσιμης οργάνωσης με τη λυτρωτική επανάκληση βασικών κανόνων αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Ηεπιμήκης κάτοψη επιζητά τον τονισμό του άξονα, ως οργανωτικό στοιχείο της κάτοψης, τον εμφανή ρυθμό και την τάξη, καισυνεργάζεται με την προβολή του προϊόντος.
Η ενσωμάτωση του παρασκευαστηρίου μέσα από την post modern άποψη "house in the house", καθιστά διακριτή και αναδεικνύει την onsite παραγωγή προϊόντος - εκθέματος. Η σταδιακή μείωση του ύψους τιθασεύει τη γραμμικότητα καλύπτοντας λειτουργικές καιμηχανολογικές ανάγκες.
Η οργάνωση της όψης, απόλυτα σύννομη με τις απαιτήσεις των αρμόδιων φορέων για τα διατηρητέα κτίρια,συνιστά πλέον πρότυπο για την οργάνωση των αντίστοιχων όμορων και μην ισόγειων χώρων, στην προσπάθεια αποκατάστασης μιαςγενικευμένης "αναρχίας".
P r o j e c t d e t a i l s
Title: KLEA
Location: Tsimiski Str. crossroad with AristotelousSquare, Thessaloniki
Type: Bakery store
Architectural design: Karalasos Operaday -W. Karalasos, I. Anestidis, L. Akepsimaidis
Construction: CORE Consruction
Photos: vavdinoudis-dimitriou / studiovd