Η σύλληψη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του BeachComber Restaurant στην Σταλίδα, στην Κρήτη, ακριβώς δίπλα στην θάλασσα υπήρξε μια μεγάλη πρόκληση: οι καινοτομίες στις διαδικασίες σχεδιασμού και κατασκευής συνενώθηκαν αρμονικά με τις τοπικές και παραδοσιακές τεχνικές και τα υλικά κατασκευής, ενώ η κερδοφορία μιας τυπικής τουριστικής περιοχής έγινε συμβατή με ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Γήινα, μη γυαλιστερά υλικά, όπως το ξύλο, η πέτρα και το τσιμέντο χρησιμοποιήθηκαν με στόχο να δώσουν μια πιο αδρή, φυσική αίσθηση. Ο προσανατολισμός, η ροή του αέρα, η προστασία από τον ήλιο, η θερμική συμπεριφορά και η κατανάλωση ενέργειας ελήφθησαν σοβαρά υπ’ όψιν κατά την διάρκεια όλων των σταδίων σχεδιασμού. Με σεβασμό αντιμετωπίστηκε και το θέμα της τοπικής βλάστησης.
Μεταβατικοί, προσαρμόσιμοι χώροι με έναν μεγάλο βαθμό ελευθερίας και ανοίγματος παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στα μεσογειακά περιβάλλοντα που θέλουν να προσφέρουν άνεση 6 μήνες το χρόνο.
Project details
Title: BeachComber Restaurant
Location: Stalida, Crete
Architectural design: PARTHENIOS architects & associates
Photos: George Fakaros