MANNA
Αρκαδία
Αρχικά χτισμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1920, το Σανατόριο της Μάνας δέχθηκε ασθενείς με φυματίωση, που ήλπιζαν να θεραπευθούν από τα οφέλη της ζωής μέσα στα αρκαδικά δάση για σχεδόν μία δεκαετία. Σχεδιασμένο από Ελβετούς αρχιτέκτονες, αναδεύτηκε μακριά από το νεοκλασικό ρεύμα της εποχής στην περιοχή και έδωσε πιο συγκεκριμένα νεύματα στα κεντροευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
Παρόλο, που η τοποθεσία επιλέχθηκε ειδικά για το άφθονο οξυγόνο του υψομέτρου, που θα έκανε τη φροντίδα και την ανάρρωση των ασθενών πιο αποτελεσματική, η εισαγωγή της πενικιλίνης το 1938 κατέστησε τέτοια ιδρύματα παρωχημένα, αναγκάζοντας την εγκατάλειψη του Manna, το οποίο αργότερα έγινε ορυχείο, εξαιτίας των υλικών του για την ανέγερση διαφόρων γειτονικών κατασκευών.
Προκειμένου να αναβιωθεί το ακίνητο, επαναπροσδιορίζοντας τις ίδιες έννοιες της φιλοξενίας, της ευεξίας και του καταφυγίου, που το έκαναν ιδανικό στον πρώτο κύκλο ζωής του, έπρεπε οι k-studio να δουν το έργο μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα, που θα καθιστούσε το Manna ένα σύγχρονο καταφύγιο και έναν προορισμό από μόνο του. Η απόμερη τοποθεσία, το παρθένο φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την εμβληματική αρχιτεκτονική μίας χαμένης εποχής, ενέπνευσαν την αρχιτεκτονική ομάδα να μεταφράσουν αυτό το όραμα, σε μία αισιόδοξη και σεβαστή συνέχεια αυτής της μακράς ιστορίας.
Ταυτότητα έργου
Έργο: MANNA Hotel, Member of Design Hotels
Τοποθεσία: Μαγούλιανα, Αρκαδίας
Διαχείριση και ανάπτυξη Ξενοδοχείου: MODUS & AMPLIO Hospitality
Αρχιτεκτονική μελέτη, interior design: k-studio
Έπιπλα, φωτιστικά, εξοπλισμός: k-studio, Monogon
Μελέτη εφαρμογής: Monogon, CS Architecture
Αρχιτεκτονική τοπίου: Ε. Παγκάλου & Συνεργάτες
Μελέτη φωτισμού: Eleftheria Deko & Associates
Κατασκευή: CT Construction
Φωτογράφιση: Ana Santl
Κείμενο: k-studio